BESKÄRNING AV TRÄD & BUSKAR I STENUNGSUND
Jag beskär dina buskar och träd i Stenungsund. Jag har erfarenhet och kunskap och kan tillsammans med dig hitta rätt tillvägagångssätt både utifrån nuläge och den målbild vi vill nå med beskärningen.
Beskärning
VARFÖR BESKÄRNING?
Jag beskär för att framhäva busken eller trädets karaktär och för att reglera dess storlek. Jag beskär för att skapa vackra och fungerande träd och buskar i din trädgård. Med hjälp av beskärningen så stimuleras tillväxt samt utveckling av blad, blommor och frukt.
När jag beskär så börjar jag alltid att ta bort sjuka och döda grenar så att nya friska grenar kan växa. Jag beskär också för att förebygga sjukdomar genom att hålla träd och buskar luftiga så att fukten inte får fäste som kan bidra till svampsjukdomar och andra sjukdomar.
Jag beskär träd och buskar på olika sätt och vid olika tider på året beroende på t.ex. art, funktion, men även om busken eller trädet blommar och ger frukt på fjolårs- eller årsskotten. Andra faktorer är ålder och huruvida trädet eller busken har beskurits tidigare. Beskärning kan både främja och hämma tillväxt, blomning och fruktsättning beroende på om det görs på rätt eller fel sätt.
FRUKTTRÄDSBESKÄRNING
Beroende på vad som skall göras med fruktträdet, så väljs en beskärningstid som är lämplig för sysslan. Kärnfrukt som är yngre än 10 år beskärs under vårvintern, så kallad uppbyggnadsbeskärning. Borttagning av större grenar görs under sommaren när energinivån är låg i trädet. Stimulans av vegetativ tillväxt görs under vårvintern och stimulans av generativ tillväxt görs under sommaren/JAS-perioden. Plommon- och körsbärsträd, stenfruktsträd, beskärs i stället under JAS-perioden.
NÄR SKALL BESKÄRNINGEN SKE?
Vårvinterbeskärning stimulerar tillväxt vilket är önskvärt vid uppbyggnadsbeskärning och föryngringsbeskärning.
JAS-beskärning (juli-augusti-september) är till fördel för trädet eller busken om mycket vegetativ tillväxt inte är syftet med beskärningen. Trädet svarar lugnare på beskärning under JAS-perioden eftersom energinivån är lägre i trädet. Önskas mer frukt på trädet så skall trädet beskäras under denna period då beskärningen stimulerar fruktbildning. Trädet läker bra efter beskärning pga vegetationsperiod och mycket energi.
UPPBYGGNADSBESKÄRNING
Uppbyggnadsbeskärningen påbörjas redan första vårvintern efter planteringen och pågår cirka de kommande 10 åren . För att få trädet att bli kraftfullt och funktionellt så skapas en god struktur i kronan. Grenvinklar skall vara högre än 45 grader för att orka bära den kommande tyngre grenen med dess frukt i framtiden. Annars kan det framledes bidra till fläkningsskador. Grenar skall sitta lagom långt ifrån varandra, konkurrerande toppskott skall tas bort, generativt tas bort och ges plats för vegetativt. Korsande och skavande grenar tas bort. Huvudgrenar eller krongrenar skall sitta lagom långt från varandra, minst 10 cm höjdskillnad, på stammen och vara jämt fördelade runt stammen. Krongrenarna skall inte inte vara för många, men minst tre stycken till antalet.
UNDERHÅLLSBESKÄRNING
Träd och buskar är alltid i behov av regelbunden underhållsbeskärning. Det skapar balans och harmoni. Sjuka och döda grenar tas bort. Grenar som växer inåt, korsas och skaver mot varandra tas bort.
FÖRYNGRINGSBESKÄRNING
Ett gammalt träd som stannat upp i sin vegetativa tillväxt kan behöva föryngringsbeskäras för att gynna ny tillväxt och för att få trädet att ge frukt på yngre grenar. Denna typ av beskärning sker på vårvintern när energinivån är hög i trädet, det vill säga strax före savningen. Beskärs trädet under vårvintern så svarar trädet med ny vegetativ tillväxt.
KRONREDUCERING
En för stor buske eller träd kan behöva kronreduceras för att återfå rätt storlek i trädgården igen. En kronreducering måste ske i flera steg, över flera år. Beskärs trädet för hårt så är risken stor att det svarar med stark tillväxt. Kronreducering görs under JAS-perioden och är det stora grenar som behöver tas bort så sker läkningsprocessen absolut bäst och de tas bort strax före eller i precis i början av JAS-perioden.
GRUNDSTAMMAR
Trädet består av två delar. En grundstam och själva fruktsorten som är inympad i grundstammen. Grundstammen påverkar trädets storlek och härdighet. A2 är en svensk grundstam som är starkväxande och härdig. Den ger större kronträd och ett kraftigt rotsystem. M26, B9 och P60 är grundstammar som är svagväxande och tar mindre plats.